Asbest verwijderen in of om uw woning

Heeft u een pand of woning van voor 1994, dan is het aannemelijk dat er asbesthoudend materiaal is toegepast. Dit moet u vooraf laten onderzoeken door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau. U moet wel altijd een sloopmelding doen als u asbest gaat (laten) verwijderen. Nadat de sloopmelding is geaccepteerd mag u pas starten met de werkzaamheden.

Zelf asbest verwijderen

Particulieren mogen onder bepaalde voorwaarden zelf asbest verwijderen. Het asbestmateriaal moet dan wel aan de volgende eisen voldoen:

 • Het mag maximaal 35m² van het kadastraal perceel zijn;
 • Het asbest is van het type hechtgebonden, zoals:
  • geschroefde platen, bijvoorbeeld golfplaten op een schuur;
  • vloerzeil of –tegels die niet zijn verlijmd met de vloer.
 • Het asbest is niet beschadigd of gebroken.

Wanneer u uitsluitend asbesthoudend materiaal verwijdert, dat aan deze eisen voldoet, dan heeft u geen asbestinventarisatierapport nodig. U moet wel altijd een sloopmelding doen.

Voldoet het materiaal dat u wilt verwijderen niet aan deze eisen? Dan is er een groot risico op het vrijkomen van asbestvezels. In dit geval moet u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. 

Verborgen asbest

Gaat u binnenkort slopen, verbouwen of renoveren? Wees dan alert op verborgen asbest! In onderstaande infographic ziet u waar de meest voorkomende asbestverdachte toepassingen zijn in en om een woning. Meer informatie vindt u in onze brochure:

Infographic van een huis met verborgen asbest
Klik op de afbeelding om de brochure te openen.

Asbest bij bedrijven

Eigenaren van bedrijven moeten altijd een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Lees hier meer over asbest in uw bedrijf.

Sloopmelding doen voor de start

Wilt u asbest (laten) verwijderen? Dan heeft u eerst een geaccepteerde sloopmelding nodig. U kunt een sloopmelding asbest doen via het Omgevingsloket Online. Plan goed in wanneer u de melding doet, want u mag pas beginnen als de sloopmelding geaccepteerd is.

Voor een melding zijn de volgende gegevens nodig:

 • uw naam, adres en woonplaats;
 • de slooplocatie;
 • het aantal m² asbest dat u wilt verwijderen;
 • de locatie van het asbest;
 • de datum waarop u het asbest wilt verwijderen.

U ontvangt een brief waarin staat of u wel of geen toestemming krijgt voor het verwijderen van het asbesthoudende materiaal.

 • Heeft u toestemming? Dan kunt u zelf aan de slag. Volg de instructies in de brief.
 • Heeft u geen toestemming? In de brief staat wat u moet doen. Soms is er meer informatie nodig om de sloopmelding compleet te maken. Of u moet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen.

Asbestinventarisatierapport

Als u niet zelf het asbest mag verwijderen, moet u een asbestinventarisatierapport of een sloopveiligheidsplan toevoegen aan uw sloopmelding. Dat is altijd verplicht bij werkzaamheden die u door anderen laat uitvoeren.

Slopen van of in een oud pand

Heeft u een pand of woning van voor 1994, dan is het aannemelijk dat er asbesthoudend materiaal is toegepast. In dat geval geldt een verplichting om voorafgaand aan de sloopactiviteit een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Indien uit de inventarisatie blijkt dat u asbesthoudend materiaal moet verwijderen en/of bij de sloopactiviteit meer dan 10 m3 sloopafval vrij komt, dan moet u voorafgaand een sloopmelding doen.

Asbestdak verwijderen

Heeft u asbest op uw dak liggen? Op de website van InfoMil leest u alles over het herkennen en vervangen van asbestdaken.

Let op beschermde diersoorten

Voordat u asbest verwijdert of laat verwijderen, moet u onderzoeken of u geen beschermde diersoorten (bijvoorbeeld vogels of vleermuizen) verstoort of verjaagt. U kunt het beste een gecertificeerde aannemer inschakelen. Die werkt zorgvuldig en houdt rekening met de Wet natuurbescherming. Zo’n aannemer weet wanneer hij welke werkzaamheden mag uitvoeren. Het kan zijn dat u door deze wet een ontheffing of vergunning nodig heeft om de werkzaamheden uit te mogen voeren. Kijk voor meer informatie op de website van de provincie Gelderland.

Handige links

Gerelateerd

Asbest herkennen

Vroeger werd asbest onder andere gebruikt als materiaal in daken van panden, woningen, schuurtjes of andere bijgebouwen. Na 1 juli...

Asbest bij bedrijven

Heeft u een bedrijf waar asbest is aangetroffen en wilt u dat verwijderen? Dan moet u dit altijd laten doen...