Omgevingsdienst Noord-Veluwe

IGEV, NVOO en ODNV slaan handen ineen voor energiebesparing bij bedrijven

19 december 2016
IGEV, NVOO en ODNV slaan handen ineen voor energiebesparing bij bedrijven

Om bedrijven te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen, starten het Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV), het Noord Veluws Ondernemers Overleg (NVOO) en de Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) in 2017 met het project ‘Energiebesparing bij bedrijven op de Noord-Veluwe’. Tijdens het IGEV-netwerkevent op 6 december 2016 in Harderwijk, informeerden Raymond Sleegers en Paul van Liempt ondernemers over de werkwijze van ODNV op het gebied van energiebesparing.

Vanuit het Gelders Energieakkoord is er een Gelderse Aanpak opgesteld, waarbij het project op de Noord-Veluwe als pilot wordt uitgerold. De samenwerking moet resulteren in een aanpak waarmee het NVOO haar leden verleidt en uitdaagt energie te besparen, IGEV bedrijven ‘een wortel voorhoudt’ door energieadviezen te faciliteren en ODNV toeziet op de uitvoering van individueel gemaakte afspraken (een stok achter de deur). De eerste koplopers zijn al in beeld. De milieupraktijk leert echter ook dat een klein aantal achterblijvers meer aandacht nodig heeft. Dat zal uiteindelijk leiden tot het inzetten van het handhavingsinstrumentarium door ODNV.

Wettelijke eisen

Tijdens de deelsessie van ODNV schetsten Raymond Sleegers en Paul van Liempt op hoofdlijnen de wettelijke eisen en legden zij uit wat de Erkende Maatregelen zijn. Kort samengevat: bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of meer dan 25.000 m3 aardgas verbruiken, zijn verplicht om energiebesparende maatregel te treffen. Maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen zijn onder de noemer ‘Erkende Maatregelen’ beschreven door het Rijk en in samenspraak met diverse brancheorganisaties (Bovag, Horeca Nederland en Focwa).

Eerste stappen en deskundig advies

Aan de hand van een aantal duidelijke praktijkvoorbeelden legden Raymond Sleegers en Paul van Liempt uit hoe eenvoudig het vaak is om de eerste energiebesparende stappen te zetten. Doorgaans vergt energiebesparing echter meer gecompliceerde maatregelen waarbij deskundig advies nodig is. Als onafhankelijke partij gaat de stichting Energieke Regio ondersteuning bieden aan IGEV, NVOO en ODNV.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Raymond Sleegers via r.sleegers@odnv.nl of Paul van Liempt via p.vanliempt@odnv.nl.  Alle presentaties van het netwerkevent kunt u op de website van IGEV bekijken. Daar vindt u ook een foto-impressie.